18 Eylül 2010 Cumartesi

acıka___pırpılçıka

    


     ACIKA-PIRPILÇIKA

Yemediğiniz zaman özleyeceğiniz bir tat.Her damak zevkine hitap eden enfes bir tat deneyin derim...

Acıka kafkaslardan gelen çerkez ve abaza mutfağının vazgeçilmesi yemeklerde kimi tuz kimi salça kimi kahvaltılık olarak kullanılır...nerden mi biliyorum anneannem çerkezdi artı en yakın arkadaşlarımdan çerkezler vardı her evde hazırlanması ayrı ama lezzet aynı..tabiki herkesin kendi tarifim diyebilmek adına eklentiler çıkarmalar yaparak çoğu zaman hoş olmayan tarifler çıkmasına sebep oluyor.

Acıka genelde iki türlü kullanılır biri salça diğeri daha çok tuz katılırak yemeklerde tuz yerinde  kullanılır çakma bizler ise kahvaltıda yada yemeklerimizin yanında bol ceviz ilaveli hazırlar yeriz..bide kuru fasulyenin ve çerkez tavuğunun içine ekleyin yiyin...nefiiiiiisss oluyor deneyin:))

şimdi MALZEMELER:
Kırmızı dolmalık biber(ölçü tamemen size bağlı günlük mü yoksa kavanozlara mı koyup yiyecekseniz???)
Yeşil sivri biber
Bol sarımsak
Kalın turşuluk tuz
Kişniş(en önemlisi onsuz denemeyin!)
Reyhan(kesinlikle)
Çerkez baharatları (aktarlardan bulabilirsiniz)

YAPILIŞI

Biberleri haşlıyorsunuz ve sonra çağımızın teknolojisinden yararlanıp kıyma makinası yada kesici robottan geçiriyorsunuz.(öncelerden gelen bilgiler taşla ezdikleri tüm karışımları belki de o kadar emek güzel yapar onların elinden çıkanları:)))sonra tüm malzemeler eklenir aynı işlem pütürsüz olana dek devam eder.


ooooo kadar:))kızım ırmağın lafı:)))
Afiyet bal şeker olsun:))

2 yorum:

  1. aklım kaldı bile acıka da ben de istiyoruuuuum : )

    YanıtlaSil
  2. hoş geldiniz mine hanım:))deneyin harika oluyor yada adresi mail atın size hediye gönderelim:))hoşçakalın...

    YanıtlaSil