16 Eylül 2010 Perşembe

humus

           
Humus nohut ve tahine suyu,sarımsak,kimyon,domates rendesi ve zeytinyağı eklenerek yapılan aslen lübnan ama bir orta doğu mezesidir.Daha çok arap ülkelerinde ama en çok mısır,suriye,türkiye,ermenistan ve yunanistanda yemeklerden önce iştah açıcı atıştırmalık olarak tercih edilirken şimdilerde amerika da cipslerin yanında dip sos olarak yeniliyormuş.Lübnana yolunuz düşerse şiddetle öneririm tek kelime HA Rİ KA!!! 

MALZEMELER
     
        bir buçuk bardak nohut
        yarım bardak tahin
        yarım bardak zeytinyağı
        iki limon suyu yada bir çay bardağından biraz az
        5-6 diş sarımsak rendesi daha güzel olur
        küçük domates rendesi,konserve kullanmayın yoksa hiç eklemeyin
        bir tatlı kaşığı kimyon
        bir çay kaşığı tuz
        bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber
        hepsini açmak için yarım çay bardağı su

        TERCİHEN

        Karabiber,sumak,dereotu,nane,azcık:)tarçın eklenebilir.

       
HAZIRLAMA VE SUNUM

Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır.Nohutları haşlarken içine KARBONAT konulursa nohutun kıvamıda güzel olur pürüzsüz olur!!''buda usta farkı olsun:))) Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı suyu kesinlikle kullanmayın ) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye rendelenmiş sarımsak, tahin, limon suyu eklenir.baharatlardan kimyon,çok az tarçın,karabiber,pul biber eklenir.Tercihen , nane, dereotu eklenebilir. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.
Servis tabağına alınan karışımın üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir.Zeytin ve turşu yanında en iyi gidenlerden.

BAŞKA BAŞKA SUNUMLAR

Humus yukarıda anlatılan şekilde servis edilebildiği gibi, kiremit kaplara koyularak fırında ikinci kez pişirilerek de hazırlanabilir.Sunum genelde biraz daha zengin çeşniler içerir, üzerinde kavrulmuş pastırma,kavrulmuş havuç, biberli tereyağı ve sumak kullanmak zengin damaklara hitap edebilir.

EN PRATİK HAZIRLAMA VE SUNUM


Zahmetli bir hazırlık gerektiren ve kıvamını tutturması çok kolay olmayan bir meze olduğu için hazırlığı kolaylaştırmak için tarifte ufak değişiklikler yapılabilir. Örneğin tüm malzemeler birleştirilip bir seferde mutfak rabotundan  geçirilebilir.önce Pişirme işlemini kısaltmak için konserve nohut kullanılabilir veya nohutlar ıslatılmadan pişirilecekse düdüklü tencere kullanılabilir.
Günümüzde süpermarketlerde hazır humus tozuna da rastlanmaktadır.Hatta babamın diyarı antakyadan gelir annem en güzelinden yapardı. Üzerindeki yönergelere göre sadece tahin limon suyu tuz ve isteğe göre sarımsak ekleyip hazır humus elde etmek mümkündür.
            Afiyet bal şeker olsun!!:))

2 yorum:

  1. nefis gözüküyor ellerine sağlık, nohut unu almıştım humus için antakyadan kullanamadım bir türlü denemeli

    YanıtlaSil
  2. mutlaka deneyin tozu daha basit üzerindeki tarife görede harika oluyor:))

    YanıtlaSil